Новости

One can! и One made! ги повикуваат сите жени и девојки кои се дел од дискриминирани, малцински, ранливи групи: самохрани мајки; жртви на семејно насилство; девојчиња од еднородителски семејства; жени и девојки од верски или етнички малцинства; девојки со посебни развојни потреби или потекло од...

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на денешната Осма седница одржа Јавна расправа на тема: Поддршка при имплементација на социјални политики, мерки и буџет за еднородителски семејства. Јавната расправа се одржа во соработка со Клубот на пратенички, а на иницијатива на Граѓанската организација за...

Со помош на економски експерт дојдовме до информациите за вредноста на минималната потрошувачка кошничка кај семејствата на самохрани родители во Р. Македонија. Симулацијата е направена за месец февруари 2018 година, според симулациите за вредноста на минималната синдикална кошничка. Податоците од истражувањето табеларно можете д аги превзеете...

„Жените можат!“ е проект кој таргетира и вклучува жени, девојки и девојчиња од ситегенерации, и деца на жените-мајки, кои се интересираат за креативно практицирање наженско културано и социјално, интердисциплинарно самојакнење. По серијата работилници со експертки од разни области за неформална едукација со родова димензија, на...

За проектот ЖЕНИТЕ МОЖАТ! е проект кој таргетира и вклучува жени, девојки и девојчиња од сите генерации, и деца на жените-мајки, кои се интересираат за креативно практицирање на женско културно и социјално, интердисциплинарно самојакнење. Прокетот ЖЕНИТЕ МОЖАТ! има за цел да ги зајкне учесничките, да ги информира...

Проследете ја во целост тркалезната маса на ГО „Една може!“ која се одржа на 30.10.2018 [embed]https://www.youtube.com/watch?v=J8mAdkmpgQ8[/embed] На ден 30.10.2018 со почеток во 10 часот во Скопје, се одржа тркалезна маса во организација на ГО „Една може!“ на тема „Еднакви права и можности за самохраните мајки“ на која...

Го покануваме членството на ГО „Една може!“ на учество на III Годишно собрание на организацијата (2018), кое ќе се одржи на 17.12.2018 (понеделник), во Концепт центар Една може/Една прави, со почеток од 17 часот. ДНЕВЕН РЕД Извештај за сработеното во 2018 Гласање нови документи: Статут, Етички...

Оваа зима, МЛЕКАРА ЗДРАВЈЕ РАДОВО не израдува со својата донација на 26 зимски јакни за „Една може!“ Оставривме ново пријателство и ги стопливме срцата на децата на самохрани мајки на кои им е најпотребно. Ви благодариме.   ...

Новогодишна хуманитарна манифестација на Центар за обука Ева Овогодинешната хуманитарна манифестација на Центар за обука Ева е посветена на „самохрабрите“ (читај: самохраните) мајки. Ноќ на музиката, уметноста, убавината, фотографијата и хуманоста е пред нас. На 25-ти декември, Големата сала на Факултет за музичка уметност ќе биде новогодишно...

На 10. декември Институтот за родови студии на Филозофскиот факултет прослави десет години научна дејност. Ги упатуваме нашите честитки кон професорскиот тим и студентите кои работејќи на родовите проблематики и теми станаа неодвоив дел функционирањето на граѓанските организации посветени на унапредувањето на родовата еднаквост, социјалните...