Настани

One can! и One made! ги повикуваат сите жени и девојки кои се дел од дискриминирани, малцински, ранливи групи: самохрани мајки; жртви на семејно насилство; девојчиња од еднородителски семејства; жени и девојки од верски или етнички малцинства; девојки со посебни развојни потреби или потекло од...

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на денешната Осма седница одржа Јавна расправа на тема: Поддршка при имплементација на социјални политики, мерки и буџет за еднородителски семејства. Јавната расправа се одржа во соработка со Клубот на пратенички, а на иницијатива на Граѓанската организација за...

За проектот ЖЕНИТЕ МОЖАТ! е проект кој таргетира и вклучува жени, девојки и девојчиња од сите генерации, и деца на жените-мајки, кои се интересираат за креативно практицирање на женско културно и социјално, интердисциплинарно самојакнење. Прокетот ЖЕНИТЕ МОЖАТ! има за цел да ги зајкне учесничките, да ги информира...

Проследете ја во целост тркалезната маса на ГО „Една може!“ која се одржа на 30.10.2018 [embed]https://www.youtube.com/watch?v=J8mAdkmpgQ8[/embed] На ден 30.10.2018 со почеток во 10 часот во Скопје, се одржа тркалезна маса во организација на ГО „Една може!“ на тема „Еднакви права и можности за самохраните мајки“ на која...

Новогодишна хуманитарна манифестација на Центар за обука Ева Овогодинешната хуманитарна манифестација на Центар за обука Ева е посветена на „самохрабрите“ (читај: самохраните) мајки. Ноќ на музиката, уметноста, убавината, фотографијата и хуманоста е пред нас. На 25-ти декември, Големата сала на Факултет за музичка уметност ќе биде новогодишно...

На 10. декември Институтот за родови студии на Филозофскиот факултет прослави десет години научна дејност. Ги упатуваме нашите честитки кон професорскиот тим и студентите кои работејќи на родовите проблематики и теми станаа неодвоив дел функционирањето на граѓанските организации посветени на унапредувањето на родовата еднаквост, социјалните...